Yoga 2.0

Yoga 2.0

Veel yogagoeroes zeggen dat het huidige yoga niets met yoga te maken heeft. Dat kan misschien zijn, maar persoonlijk word ik daar een beetje moedeloos van. Yoga is namelijk een ontzettend fijne laag intense activiteit waar veel mensen profijt van hebben. De originele yoga is als lifestyle niet voor iedereen weggelegd, dus waarom kritiek hebben op een vorm die veel mensen veel goeds brengt? Yoga leert je juist om geen kritiek te hebben. In de eerste plaats niet op jezelf. Maar ook niet op anderen. Juist doordat yoga zich ontwikkeld heeft tot iets alledaags, hebben veel meer mensen er profijt van.

Zelf vind ik vinyasa achtige yogastijlen het lekkerst. Dat is namelijk echt pure inspanning. Maar zonder focus verlies je je balans. En die focus zorgt ervoor dat je verder nergens anders aan kunt denken. Dus ook heel mindful. Bovendien doen de oefeningen écht iets met je. Twists bijvoorbeeld ‘wringen’ als het ware je organen uit.

De laatste tijd ben ik ook meer fan geworden van yin yoga, omdat die me confronteert met mijn yang-karakter. In het begin werd ik er vreselijk onrustig van, tot aan geïrriteerd aan toe. Of heel eerlijk, ik haatte het. Totdat ik inzag dat ik het zo lastig vond omdat ik me niet over durfde te geven aan het ongemak van het langdurig liggen of zitten in één houding. Voilà, life lesson learned.

Vorige week heb ik weer een korte circuit training geprobeerd. In een kleine groep met een Personal Trainer. Ik vond het saai. Echt. Heel. Saai. Behalve zware benen ’s avonds, had ik de volgende dag geen spierpijn. Dat kon ik niet zeggen toen ik na een maand mijn matje (vakantie enzo 😉 maar weer eens tevoorschijn had gehaald. Ik kon de volgende dag bijna m’n bed niet uit. Yoga doet dus ook veel voor je lichaam. Je krijgt er lange mooie spieren van.

Dat yoga een hele industrie met zich meebrengt is ook niet zo heel vreemd. Al komt daar dan een groot deel van de kritiek vandaan. Maar eerlijk is eerlijk, in een Westers klimaat als het onze is het lastig yoga doen in niet meer dan een lendedoek. En een afgetrapte joggingbroek belemmert je in je ‘work out’. Dat is precies de reden waarom ik ooit met Tame The Bull ben begonnen. Ik wilde een legging die hoog was, en niet doorscheen. En die ik niet steeds omhoog moest trekken. En bovendien wilde ik heel graag dat deze ‘schoon’ geproduceerd was en lang mee kon gaan. Zolang je bewust bent van waar iets vandaan komt en hoe het geproduceerd wordt, kun je prima geld spenderen aan iets waar jij blij van wordt, en waardoor je misschien zelfs vaker gaat sporten. En ja, yoga valt voor mij ook onder sporten. Maar iets anders is ook goed! En daar is onze kleding ook prima geschikt voor.

Yoga 2.0. Ik hou ervan. En wat mij betreft zouden nóg meer mensen dat moeten doen 😉

Share this post