Mindful leven

Mindful leven

Mindfulness

Iedereen kent dit plaatje inmiddels wel. En eerlijk, ik kan ook geen afbeelding bedenken die beter uitdrukt wat mindfulness is dan deze. De hond die bezig is met waar hij op dat moment is, de mens die bezig is met alles behalve dat.

Een jaar of tien geleden, niet de beste periode van mijn leven, verdwaalde ik omdat ik – verzonken in gedachten – totaal vergeten was om een afslag te nemen. Toen ik vervolgens ook een in zichzelf hardop murmelende man op straat zag, dacht ik, ‘dat doe ik ook, alleen nog net niet hardop’. De tijd was er enorm rijp voor om daar wat aan te doen. En zo kwam ik bij een cursus mindfulness uit.

Ik zag er enorm tegenop. Moest ik mezelf dan echt kwetsbaar op gaan stellen bij mensen die ik niet kende? En die dan vast enorm zogeheten ‘alternatief’ waren? Hoezo vooroordeel, want het waren net als ik allemaal jonge, totaal alledaagse, hardwerkende mensen. Die er net als ik enigszins tegenop zagen. Maar van wie we 6 weken later nog net niet huilend afscheid namen.

Mindfulness zit in alledaagse dingen. Waar het op neerkomt is dat je de aandacht hebt bij datgene wat je aan het doen bent. Het is namelijk zonde van je energie om over dingen na te denken die in het verleden of in de toekomst liggen, of over alle dingen die je nog moet doen als je aan het sporten bent. Je kunt er op zo’n moment namelijk toch niets aan veranderen.

Voorbeelden te over die bewijzen dat dingen beter gaan als je er je aandacht op richt. Het eten smaakt niet als je het zonder aandacht hebt klaar gemaakt. Balanshoudingen in yoga zijn niet te doen als je niet focust. Je hond of kind kan zomaar kwijt raken als je met je telefoon bezig bent in plaats van met hem/haar. What you give is what you get. Geef je iets geen aandacht, dan zal het je ook niets teruggeven.

Uiteraard gaat het hier over de wat minder zorgelijke zaken. Maar ook trauma’s uit het verleden of zorgen over iemands gezondheid kun je met mindfulness beter een plek geven. Ik kan een cursus dan ook echt van harte aanbevelen. Niets zweverigs aan. Gewoon een cadeautje aan jezelf. Als ik dan toch ergens in mijn leven spijt van mag hebben (want spijt hoort niet bij mindful leven ;-)), is het dat ik dat niet 10 jaar eerder heb gedaan.

Change the things you don’t like. And accept the things you can’t change.

Share this post